Dziś pierwszy przepis na moim blogu 🙈 Będzie to pieczona karkówka – przepis na karkówkę mamy o babci mojego męża, jest przepyszna 🙂


Składniki:

2 kg karkówki wieprzowej

Marynata:

  • 8 łyżek soli
  • 4 łyżeczki pieprzu
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Ok 1 litra wody

Przyprawy przed pieczeniem

  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu


Przygotowanie:

Do miski w której będziemy marnować mięso dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, pokrojony w plasterki czosnek. Wlewamy zimną wodę i mieszamy. Po wymieszaniu wkładamy mięso, tak aby było zanurzone. Jesli się nie udało całkowicie zanurzyć można dodać trochę wody i wymieszać. Tak przygotowane mięso zostawiamy na całą noc.

Następnego dnia przygotowujemy mięso do pieczenia. Wszystkie przyprawy mieszamy (sól, czosnek granulowany, pieprz, majeranek, oregano, bazylię) razem z olejem. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i nacieramy przygotowanymi przyprawami. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Celsjusza, grzanie góra dół i rozgrzewamy z naczyniem w środku. Od momentu nagrzania piekarnika pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 min, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy przez 1 h. i 40 min. Tak aby całość piekła się godzinę na kilogram mięsa. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie żaroodporne i studzimy pod przykryciem. 

Mięso jest mięciutkie, przyprawione smakuje na zimno i na ciepło. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂